הרב ד"ר כתריאל ברנדר על הצדקה
במהלך שבועות אלו שלפני הימים הנוראים אנו מתמקדים בתשובה, בחשיבה כיצד אנו יכולים לשפר את הקשר שלנו עם אלוקים ועם האנשים היקרים לנו, לפעול לשם כך באמצעות תפילה, ולפעול לשינוי חיובי באמצעות הגברת מעשי צדקה וגמילות חסדים.
בזמן שאנחנו מוסיפים צדקה בעונה זו, חיוני שנהיה מודעים לגישת ההלכה לצדקה.
במערכת ההלכתית של מצוות הצדקה יש חובה מובנית לעזור לחברים, לקהילה ולאנשים הקרובים לנו. יחד עם זאת, חשוב לזכור שעל פי הלכות הצדקה אנו אחראים לא רק ליהודים אחרים, אלא לכל הנזקקים בני החברה האנושית – “תנו רבנן: מפרנסים עניי נוכרים עם עניי ישראל” (גיטין דף ס”א עמוד א’).
הרמב”ם מזכיר שיש לנו אחריות לעזור ללא יהודים לא רק כדי למנוע אנטישמיות; מעשי צדקה מאפשרים לנו לחקות את מעשיו של הקב”ה, על ידי הליכה בדרכים האלוקיות של שלום ואכפתיות, וכך אנו הופכים לשותפיו הזוטרים של הקב”ה בתיקון העולם הזה. “אפילו העכו”ם ציוו חכמים לבקר חוליהם ולקבור מתיהם עם מתי ישראל, ולפרנס ענייהם בכלל עניי ישראל מפני דרכי שלום, הרי נאמר ‘טוב ה’ לכל ורחמיו על כל מעשיו’, ונאמר ‘דרכיה דרכי נועם וכל נתיבותיה שלום'” (רמב”ם הלכות מלכים, פרק י’ הלכה י”ב).
בעשותנו כן, נזכה, בעזרת השם, להתברך בשנה פוריה ובריאה לכולנו.
זהו החלק השלישי מתוך שלוש מחשבות על תשובה, תפילה וצדקה מפי הרב ד”ר כתראיל ברנדר, נשיא וראש מוסדות אור תורה סטון, לקראת הימים הנוראים