Arutz 7 logo

יהדות בזום: השליחים בתפוצות מוכנים לפסח

שליחי "שטראוס עמיאל" לקהילות יהודיות בעולם מתמודדים עם אתגרי השעה ונלחמים כדי שהחיים היהודיים יימשכו גם בתקופת הקורונה.

אורלי הררי , י"ד בניסן תש"פ 08/04/20 

הרב ארי והרבנית אילנה סילברמן

הרב ארי והרבנית אילנה סילברמן (צילום: אלישיב לויתן)

הדלקות נרות ב"זום", חלוקת מזוזות לבתי תושבים ושיעורי הכנה און-ליין לליל סדר: שליחי מכון שטראוס עמיאל מבית אור תורה סטון מספרים על החוויות והאתגרים הרבים עמם מתמודדות בשל מגפת הקורונה.

לא מדובר רק באתגר הבריאותי והחששות הכלכליים, אלא גם בעובדה שחג הפסח המשפחתי נחגג בהסגר ודורש הצטיידות בסוגי מאכל ספציפיים בתקופה של מחסור במוצרי צריכה בסיסיים.

"יהדות התפוצות השומרת מצוות ומסורת, נתקלת במורכבות קשה בהרבה מזו שאנו חווים בארץ. ישנם פערי ידע הלכתיים כיצד לנהוג בזמן חירום בשל העובדה שהמידע אינו נגיש לציבור כפי שהוא נגיש לציבור בישראל", מסביר הרב כתריאל ברנדר, נשיא וראש מוסדות 'אור תורה סטון' המפעילים את מכון 'שטראוס-עמיאל' להכשרת שליחים בתפוצות.

"הדבר אינו קורה בגלל אנטישמיות, אלא בגלל שהרגישות כלפי המסורת היהודית בשאר העולם אינה קיימת כפי שהיא קיימת במדינה היהודית – מדובר במציאות שונה".

הרב ברנדר מעיד: "הרבנים שלנו מתמודדים מול מגוון נושאים מאתגרים, החל מטהרת גופות ושאלות הנוגעות לקיום קבורות בשבת ע"י לא-יהודים בכדי שלא לאפשר שריפת גופות, ועד לאיך לקנות אוכל כשר לפסח בסופר רגיל, ואיך לטפל בקשישים ובודדים בקהילה אשר מתמודדים בקושי רב עם המצב ועם אי קיום סדר פסח בקהילה. אנו גאים בשליחים שלנו על עבודתם המסורה בכל רחבי העולם למען יהדות התפוצות ועם ישראל".

לצד בריתות שלא מתקיימות, אתגרי טהרה, סגרים המגבילים תנועה ואספקה שוטפת של מצרכים, סגירת בתי כנסת ומקוואות, עדיין מצליחים יהודי התפוצות לקיים חיי קהילה בתוך שגרה בלתי אפשרית שנכפתה על העולם.

הרב אריאל טל, שליח מכון 'שטראוס-עמיאל' בניו זילנד, מספר על קהילתו בעיר וולינגטון שבה מתגוררים כ– 2000 יהודים: "עד לאמצע השבוע שעבר אנשי הקהילה עוד היו במתח. משלוח המצות מיאן להגיע והתעכב בדרך. אולם לקראת סוף השבוע הגיע לבירת ניו זילנד משלוח של אוכל כשר לפסח, וכעת ניתן לחלק אותו לאנשי הקהילה, בכפוף להנחיות הממשלה המגבילות את תנועת התושבים והתקהלויות.

"אנחנו מתמודדים מול מציאות מאתגרת כשלראשונה חל איסור לקיים סדר גדול בקהילה", מספר הרב טל. "לכן, אנחנו מעבירים את התכנים דרך האינטרנט. שאלות רבות עולות בקשר למוצרים כשרים לפסח, האם ניתן להשתמש בסוכר, מלח ועוד מוצרי בסיס שאין עליהם כשרות לפסח. על חלק מהשאלות אני עונה פרטנית, על חלק באמצעות מיילים שאני שולח לאנשי הקהילה, חלק באמצעות הקלטת שיעורים והעלאתם לפייסבוק, או שיעורים בשידור חי עם אופציות לשאלות בזום או בפייסבוק".

141158

הרב פנחס פונטרלו (צילום: Roberta Varriale)

הרב פנחס פונטרלו, רכז ורב בבית הספר 'אבן גבירול מדריד', סיפר: "מגפת הקורונה מכה בספרד ללא רחמים. בתחילה נרשמו התפרצויות בקטלוניה, אולם הנגיף פרץ במהרה למחוזות נוספים בספרד.

"מיום לאחר הפורים אנחנו כבר מצויים למעשה בהסגר, בתי הספר נסגרו ומיד התחלנו בלמידה מרחוק", מציין הרב פונטרלו. "בתי ספר רבים נצמדים לתכנים הכלליים בלבד, אבל בתור בית ספר יהודי רצינו להמשיך עם השגרה של לימודי עברית ויהדות. יש לילדים שעה תורה ושלוש שעות עברית בשבוע, היסטוריה של העם היהודי, מורשת, ועוד. אנחנו גם עושים מסיבה בזום לקראת פסח לתלמידים".

כאמור, שבעה בתי הכנסת במדריד סגורים וכיום המניין היחידי שניתן למצוא הוא מניין וירטואלי שתכנים מרכזיים מהתפילה נעדרים ממנו מסיבות הלכתיות. אולם, למרות כניסת חיי הקהילה למרחב הפרטי, הקהילה היהודית מצליחה להמשיך לתפקד עם מקווה פתוח שעובר חיטוי וניקוי ובתנאים המאפשרים טבילה של אישה אחת בו זמנית, הסופרמרקטים הכשרים פתוחים עם אפשרות להזמנת מוצרים מראש ואיסוף עם תיאום מוקדם- כך שמבחינת החג אין בעיית כשרות בעיר.

"ישנם שיעורים לאורך כל השבוע דרך הזום. במוצ"ש אנחנו עושים הבדלה משותפת וכל שבוע אני שולח שני סרטונים באמצעות היוטיוב. הילדים לומדים כל בוקר עד שעה 14:30 דרך המחשב ותנועות הנוער עשו תחרות של פלייסטיישן אונליין ומצליחים לשמור על קשר בין הילדים".

אחד החששות המרכזיים בקהילות היהודיות בדגש על ספרד ואיטליה היא סוגיית שריפת הגופות, אולם כרגע הדברים מתנהלים בצורה מאורגנת. "אפילו 'חברא קדישא' עובדים כרגיל עם מסיכות ולפי הנחיות משרד הבריאות המקומי, אנחנו משמרים את חיי ומסגרת הקהילה ככל האפשר", מדגיש פונטרלו.

141159

הרב מיכאל כהן

הרב מיכאל כהן, רב קהילה ושליח מכון "שטראוס-עמיאל" בקהילת ברן בשוויץ המונה כ-500 יהודים, סיפר כי הקהילה היהודית בעיר ברן אינה גדולה, והשפעות הנגיף לא פסחו גם עליה. בשוויץ יש מגבלות התקהלות וכבר עתה הושהו חגיגות בר מצווה ובת מצווה שצפויות היו להיערך בימים אלה.

בנוסף, בוטלו אירועים נוספים כולל מסיבת יום העצמאות שהייתה אמורה להיערך בסוף החודש. "הפסח הקרוב יהיה מאתגר לא רק ברמה ההלכתית, אלא בעיקר בפגיעה הקשה בהווי הקהילתי שמרכזו במועדי ישראל", מדגיש הרב כהן. "על אף המורכבויות אנחנו מנסים לצקת משמעות לחג, ולכן החלטנו לעשות ליל סדר וירטואלי משותף באמצעות ה- ZOOM לפני השקיעה ולפני כניסת החג, וכאשר החג ייכנס כל משפחה תמשיך בעצמה את הסדר, אבל אנחנו מקווים שזה בכל זאת ייתן לאנשי הקהילה את תחושת הביחד, והפעילות הזו גם תסייע להדריך את אותם אנשים שעושים את הסדר לבד".

ההיערכות לפסח כללה חלוקה של הגדה ייחודית לקהילה עם הנחיות ספציפיות, כשכל הקהילה תקרא למעשה מאותו נוסח הגדה שייצור אחידות בין המשפחות השונות כשכולן יקראו באותו הזמן מאותה הגדה.

מבחינת מזון כשר לפסח, הרי שבקהילה מאורגנים וערוכים לספק את צרכי החג. "לגבי אוכל כשר לפסח, אנחנו ברי מזל שיכולנו לקבל אוכל כשר לפסח דרך משלוחי דואר. יש מצה, יין ומאכלים הנמכרים בחנות בעיר ברן. לא כולם יכולים לקנות לבד, אז התארגנו יחדיו לקנייה של אוכל עבור אלה שאינם יכולים לעשות זאת לבדם. רוב האוכל נקנה בציריך הנמצאת כשעה מכאן, ואחד הדברים המרכזיים שחווינו כאן זו היכולת של הרבנים להבין את הסיטואציה ולסייע לנו השנה באופן ספציפי. למשל, מכון "שטראוס- עמיאל" ארגן שיעורים עם רבנים שענו לשאלות הלכתיות הנוגעות לפסח ולמצב הנוכחי של המאבק בקורונה, מה שמסייע לנו המון בהבנה ובהתמודדות עם המצב".

האתגרים שהביא עימו נגיף הקורונה נענים גם כאן באמצעות אמצעים טכנולוגיים. "אנחנו משתפים שיעורי תורה, קריאת התורה, ניוזלטר, פודקאסטים על מידע תורני, הדרכה אונליין על בדיקת חמץ, ועוד", מסביר הרב כהן. "למרות שחל איסור להיפגש פיזית, אנחנו כאן כדי להעניק מידע ותוכן וכמובן שגם בעת הזו מהווים גורם מרכזי בחיי הקהילה. בנוסף, כדי לתת לחברי הקהילה את התחושה שהם חלק ממשהו גדול יותר אנחנו מעבירים דרך ה-ZOOM קבלת שבת והבדלה, כאשר חלק גדול מאוד מאנשי הקהילה לוקחים חלק בעיקר בקבלת השבת. חשוב לזכור שחלק חשוב מהקהילה והקהילתיות הוא הבטחון שהקהילה יכולה להעניק, ואת זה חשוב לשמר גם בזמנים האלה, או אם לדייק בוודאי שבעת הזו".

141157

הרב יוני דרייר

הרב יוני דרייר, סגן רב בקהילה האורתודוכסית באומהה נברסקה, מספר כי "כרגע נראה שאצלנו המצב קצת טוב יותר מבארץ. אבל ימים יגידו אם זה לא סתם שאננות של המקום או אכן זה המצב. כלי התקשורת מדווחים על כ-100 חולים בלבד, אך התושבים חוששים שאולי המצב קשה יותר כי לא באמת עושים בדיקות".

למרות שהמגיפה נראית בשלב זה כפחות מאיימת באומהה, עדיין ניצבים בפני הקהילה אתגרים לא פשוטים. "האתגר הגדול ביותר הוא הניהול השותף של הקהילה", מציין הרב דייר. "הקשר עם הקהילה נבנה לאורך כל השנה, ולשמור שכולם יהיו מחוברים ובקשר במצב הנוכחי זו משימה מאוד מאתגרת".

הרב דרייר מסביר כי ביחד עם רב הקהילה, מבוצעות פעילויות רבות כדי לשמור על האלמנטים התורניים, כשהאתגרים הנוגעים לפסח הינם רבים. "אנחנו פועלים כדי להגיע לכל חברי הקהילה, צעירים וקשישים ולוודא שיש להם את את המוצרים שהם צריכים לפסח. אנחנו מחלקים מארזי פסח שכוללים חרוסת, חזרת, יין, מצות, פעילויות, משחקים ודברי תורה".

הרב דרייר מסביר שהשאיפה היא לאפשר לחברי הקהילה לחגוג את החג בשמחה על אף שהשנה לא מתקיים סדר משותף. "כל שנה נערך סדר פסח לכל הקהילה והשנה לצערנו לא נוכל לקיים אותו, ולכן אנחנו מבצעים שורה של פעילויות להביא את הסדר עד אליהם במגבלות הקיימות. את הגעלת הכלים לא נוכל לעשות אז אנחנו מדריכים אותם כיצד לבצע זאת בעצמם. גם הצוות שמכשיר את בתי האבות לפסח לא יוכל להגיע, מה שאומר שאצטרך לבצע זאת בעצמי עם כל ההגבלות שבכניסה לבתי האבות. כיוון שאנחנו לא נמצאים בניו יורק או ניו ג'רזי, וישנן רק שלוש חנויות שמחזיקות מוצרים בסיסיים לפסח אנו נדרשים להיערכות מוגברת. לדוגמה, עשינו הזמנה לפני שבועיים מחנות בניו יורק ואנחנו מאוד מקווים שהמשלוח יגיע לפני החג. גם בית הכנסת הזמין כמות של מצות לטובת הקהילה וכולנו תפילה שהמשלוח יגיע בלי שום בעיה".

הקהילה מעניקה כשרות למפעל חלב גדול ששוכן בעיר ומספק חלב לחנויות רבות. "וידאנו שהם מחליפים את תרכובת הוויטמינים לכשרה ומכשירים את פס הייצור לחג, כך שמוצרי החלב יהיו כשרים לפסח".

הרב דרייר מספר על עוד מספר מיזמים נוספים לקהילה דוגמת "טעימה של שבת"- מארזים קטנים ומתוקים לשבת שמחולקים לחברי הקהילה מאז שנסגר בית הכנסת, קליפ קהילתי- כל משפחה מצלמת את עצמה לקליפ שיופק לאחר החג, קבלת שבת והבדלה קהילתיים בזום – מדי שישי לפני השבת מתכנסים רבים מחברי הקהילה לקבלת שבת דרך הזום, ומספר דקות לאחר יציאת השבת מתקבצים להבדלה מוזיקלית און ליין, פרויקט "הכר את הקהילה", תפילת און ליין ילדים מדי בוקר במהלך השבוע, לימוד ילדים לקראת הפסח, הדרכות כיצד לערוך את הפסח לראשונה לבד, ועוד.

"אחד הדברים המרגשים בהגעה לאנשי הקהילה, כולל אלו שאינם לוקחים בה חלק היה לראות שלכל בית שהגענו היו תלויות מזוזות על משקופי הדלתות. חילקנו מזוזות להרבה מאוד אנשים והטלפונים שקיבלנו עוד לפני כניסת השבת הוכיחו שההשקעה הייתה שווה והאנשים שמחו כל כך לקבל את החבילה. אני מציע לכל אחד לחשוב על אנשים רחוקים שזקוקים לטעימה אפילו קטנה של יהדות ולחיבוק של אכפתיות".

הרב ארי סילברמן, רב שליח של תנועת המזרחי ומכון "שטראוס עמיאל" מבית אור תורה סטון לעיר מנצ'סטר באנגליה, סיפר כי בעיר מנצ'סטר ישנה קהילה יהודית גדולה יחסית והאוכל הכשר בהישג יד לצד ריבוי בתי ספר, מוסדות לימוד, ישיבות ובתי כנסת. אולם, גם באנגליה נכנסו לאחרונה תקנות מחמירות המגבילות התכנסויות.

"אנחנו עובדים בלהביא את התכנים דרך האינטרנט, הזום והוואטסאפ, לתמוך באנשי הקהילה ולתמוך ברבני העיר ולסייע לאוכלוסייה המבוגרת. בנוסף, ישנו בית דין שמוכר לגויים חמץ, ובית הדין של לונדון מעניק הקלות על כמה מוצרים בסיסיים כשרים לפסח. אנחנו מבצעים הכנות קהילתיות לפסח", מסביר הרב סילברמן. "למשל, העברנו שיעורי אונליין לילדים כדי לסייע למשפחות, ואנחנו נמצאים בתקופה שבה אנחנו מייצרים תכנים כדי שאנשים לא ירגישו שהם לא לבד וגם כדי לסייע לחברי הקהילה. הכל עבר למרחב הוירטואלי, אפילו ההלוויות והשבעה מועברות במידת הצורך דרך תוכנת ה- ZOOM", מוסיף הרב סילברמן.

לדברי הרב סילברמן, הידיעות על כך שבאוסטרליה תושבים שאינם יהודים החלו לקנות מוצרים כשרים לפסח בשל המחסור באספקה גרמה להם להיערך מוקדם יותר ולהצטייד במזון כשר לפסח.

"מבחינת חיי שגרה למרות הקשיים אנחנו מצליחים לשמר את חיי הקהילה, אולם יש לכך מחיר". הרב סילברמן מציין את ההבדלים המנטליים בין תושבי ישראל לתושבי אנגליה כשמדובר במצבי חירום. "הצלחנו כארגון להרים אירוע גדול – שבתון שבו כל בית כנסת מצטרף עם דברי תורה לפני ומופע אחרי, הכל אונליין – המגיפה שמה אותנו במצב קשה ולא נוח, אבל מאפשרת כל מיני דברים חדשים. בגדול, בדרך כלל באנגליה לא מתמודדים עם מצבי חירום ודברים כאלה בניגוד לארץ, ובתקופה הזו אנשים מעריכים מאוד את העזרה והמוכנות שלנו. עבורם מצב חירום זה מצב לא מוכר, והעזרה שלנו מאוד מוערכת בתקופה הזו"

לכתבה המקורית באתר ערוץ 7

תאריך פרסום:
תגים

פוסטים אחרונים

הצטרפו לניוזלטר

קבלו עדכונים שבועיים על דברי תורה, חדשות ועדכונים כלליים ישירות לתיבת הדוא"ל שלכם מאור תורה סטון.

"*" אינדוקטור שדות חובה

מדינה*
שדה זה מיועד למטרות אימות ויש להשאיר אותו ללא שינוי.
.pf-primary-img{display:none !important;}