המתווה של מקסיקו: תפילה פרטית בבית הכנסת
עשרות אלפים נפטרו מהנגיף, ועל כן היהודים חוששים לצאת מבתיהם • הפתרון של שליח מכון שטראוס במקסיקו סיטי: טקסי התייחדות בבית כנסת ללא סיכון
משה ויסטוך |

נגיף הקורונה הפיל ברחבי עולם חללים רבים כך שחברי הקהילות היהודית במדינות השונות לא פקדו את בתי הכנסת מזה תקופה ארוכה. מציאות זו מגבירה את החשש כי בחסות משבר הבריאות העולמי, לפחות בחלק מהקהילות, גם הקשר הרופף של יהודי התפוצות למסורת היהודית יתנתק כליל. אולם במקסיקו סיטי מסרבים להשלים עם רוע הגזרה.
יותר מ-70 אלף בני אדם נפטרו במקסיקו כתוצאה מהנגיף הקשה, מה שהשפיע ישירות גם על חיי הקהילה היהודית בעיר הבירה, עד כדי כך חשש להמשך קיומה. "אנשים מפחדים לצאת כאן מהבית ומזה חודשים לא הגיעו לבית הכנסת", מספר ל'ישראל היום' הרב שי פרוינדליך המשמש כשליח מכון שטראוס-עמיאל מבית אור תורה סטון במקסיקו סיטי.
כתוצאה מהמציאות הקשה, החליטו הרב ורעייתו מיכל על יוזמה חדשה שתנסה להשיב ולו במעט את הקשר שבין חברי הקהילה לאורח חיים יהודי מסורתי. במסגרת היוזמה, מציעים השניים לאנשי קהילתם להגיע בקפסולות משפחתיות לטקסי התייחדות בבית הכנסת, הכולל הדלקת נרות לנשים, תפילה משפחתית משותפת מול ארון הקודש ותקיעה בשופר, כאשר ברקע מתנגנים מנגינות לימים הנוראים ותפילות החג.

"אנחנו מאפשרים להם להגיע ולהתפלל בבטחה עם התא המשפחתי המצומצם", אומר פרוינדליך ומציין כי "הרבה מאוד אנשים נענים להצעה ושמחים שיש להם הזדמנות להגיע לבית הכנסת".
מאז עלתה היוזמה עשרות משפחות הגיעו לבית הכנסת ורשימת ההמתנה מתארכת כך שהמקום שהפך לשומם צפוי להתמלא במבקרים ומתפללים עמוק לתוך חגי תשרי. "אנחנו מאפשרים לאנשים לקרוא קדיש על יקיריהם שנפטרו, שעד כה לא התאפשר להם לעשות זאת, עורכים טקס שבו אנשים מברכים את קרוביהם לקראת השנה החדשה, והופכים את האירוע לחוויה מקרבת".
"אתגר הקורונה מעמיד בפני הקהילות היהודיות בתפוצות אתגר אדיר המאיים על שגרת פעילותן ואף על קיומן", אומר ראש המכון, הרב אליהו בירנבוים. "שליחי המכון ניצבים בחזית העשייה וההצלחה בחיבור בין יהודי התפוצות למסגרת יהודית רוחנית, וזאת באמצעות שורת יוזמות מקוריות השומרות על בריאות ובטחון המתפללים, על ההלכה היהודית ועל הוראות המדינה המארחת, ומאפשרות לכל אדם החפץ בחיבור למסורת היהודית לחוות חיבור זה על אף התקופה המאתגרת".
חבר הקהילה היהודית האשכנזית במקסיקו, מויסס ליבוביץ מסכם את החוויה המשפחתית ואומר. "חששנו שראש השנה ויום כיפור השנה יהיו ללא רגש וחיבור לבית הכנסת, אבל התוכנית של הקהילה גרם לנו להרגיש חלק מהקהילה וממסורת ישראל סבא".
גם מרכוס לאורה הררה הגיעו למקום עם שני ילדיהם ולא הסתירו את התרגשותם. "כל כך הרבה פעמים פתחתי את ארון הקדש בעבר. הפעם זו הייתה חוויה יוצאת דופן. הרגשתי כמו בחתונה שלי אך הפעם יחד עם כל בני המשפחה שלי. הדמעות זלגו ללא שליטה מגודל המעמד".