לצעוד על רצפת הזכוכית
דבריו של נשיא, ראש מוסדוצת וראש הישיבה הרב ד"ר כתריאל ברנדר בטקס הענקת התואר מנהיגה רוחנית ומורת הוראה, י"ג תמוז השת"ף 13.7.20
אני רוצה לאחל מזל טוב לבוגרת הרבנית יפית גולד שסיימה שלש שנים של לימודים כל הכבוד לך -הצליחי ושאי ברכה במעשה ידיך.
ולבוגרת הטרייה של המכון, הרבנית שירה ספיר, שהשלימה חמש שנים של לימוד מעמיק, אינטנסיבי ורציני בהצלחה רבה. ההתמדה והמסירות שהפגנת במסע הארוך הזה הן עדות לדמותך, לדמות עמיתותיך ולדמות משפחתך. בסיומו של המסע, עמדת בגבורה במבחנים המקבילים לאלו שעוברים גברים בתהליך הסמיכה, והפגנת בקיאות מרשימה בחומר. ויתרה מכך, עברת בהצלחה רבה גם בחינה בגיור מעל ומעבר לתוכנית הלימודים של המכון. אנחנו גאים בך מאוד.
אני מבקש להציג את היעדים שעומדים בפני עם ישראל, לקראת שילובן המלא של נשים בעולמה של תורה:
קודם כל, אנחנו חותרים להשתלבותן של נשים בבתי המדרש ובבתי הכנסיות שלנו. לצורך כך יש להקדיש תפקידים ותקנים אליבא דהילכתא בהיכלי התפילה והתורה לנשות הקהילה, לשאוף לייצוג מלא ולהשתתפות פעילה של בנותינו בעולם הדתי. כך נבנה קהילה שלמה יותר, מלאה יותר, שלא מוותרת מראש על חצי מחבריה.
שנית, אנו משקיעים משאבים רבים במימד הפוליטי לשילוב נשים בתפקידים דתיים ציבוריים. יחידות צבאיות, בתי חולים, מוסדות ציבור, כל אלו צריכים להתברך במנהיגות הלכתית-דתית נשית, שתוביל את פסיקת המדיניות ההלכתית בהן. פעמים רבות מידי הנחיות הלכתיות המיושמות במרחב הציבורי מוצגות כלפי חוץ כמעשה כופה או פוגעני, ודווקא בכן, אלו היושבות כאן ולומדות כאן בהתמדה, יש את הכוח להראות את עומקה וחינה של המסורת ושל ההלכה.
אולי מעל הכול, תרומתכן של נשות הלכה נדרשת בעולם הספרות ההלכתית. לצערי, לא תהיה זאת הפרזה לומר כי גם אם נאגד את כל הספרות התורנית הנשית לא נוכל למלא מדף ספרים אחד בבית המדרש. מציאות זאת דורשת שינוי. לכן בתוך החמש שנים של לימוד עלינו להתמקד ג"כ בכתיבה. אנו מצפים ומייחלים ליום בו נוכל למלא מדפים וספריות מספרי נשים ומתורתכן.
זירה נוספת שתתברך בשילוב כוח הלכתי נשי היא תחום הגיור, שאני יודע שקרוב מאוד ללבך, שירה – עד כדי כך שעברת בחינה מיוחדת מעבר לדרישות תוכנית הלימוד וכן כתבת מאמר בנושא . נשים צריכות לשמש בתפקידים מרכזיים בלימוד ובליווי של בנים ובנות חדשים לעם ישראל, בהנחלת מסורת ומצוות לאלו שאינם מכירים אך צמאים לדעת. ידוע לי שאת עושה את זה בהצלחה רבה – בתבונה ובחמלה – ושזכית לכך שתלמידייך עוברים את הגיור באחוזים גבוהים מהממוצע הארצי
כדי שהחלום יהפוך למציאות עלינו לוודא כי לנשים יש מקום לשבת בו וללמוד, כך שיוכלו לפנות זמן ומשאבים לרכישת השפה התורנית, ולקניית הכלים הרטוריים והפדגוגיים הנדרשים לשירות במשרות ציבוריות. לשמחתי ולגאוותי, אנו בדרך לעשות זאת. כאן בנינו וריכזנו את התוכנית המתקדמת ביותר בעם היהודי ללימוד ההלכה לנשים.
בשלב זה, אני רוצה להודות לכל המלווים והעוזרים במלאכת הקודש. לרבניות ורבנים שמרכזים את העשייה וההתקדמות, לכל התומכים והמסייעים, כל אחד לפי כוחו ומקומו. תודה. בפרט אני רוצה להגיד תודה לרבנית דבורה עברון, לרב שמואל קליצנר, לרב שוקי רייך, לרב אוהד טהרלב ולרב אביעד סנדרס. וכמובן לכל הצוות של המטה רשת אור תורה סטון, ולמייסד הרשת, הרב שלמה ריסקין, שעדיין יונקים מהפעילות ולימוד שלו.
לפני שבוע התבשרנו כי המאבק והמאמץ נשאו פרי והמדינה עתידה לפתוח מסלול חדש לבחינות הסמכה הלכתיות לנשים. כולי תקווה שבחינות אלו יהיו שוות ברמתן לאלו הקיימות כיום לרבנים, ושיהוו פתח כניסה של נשים רבות בשערי בית המדרש ועולם הפסיקה וההנהגה ההלכתית. הגיעה העת להכרה לאומית בלימודכן ובעמלכן שתהווה גושפנקה ציבורית לידע ולכישורים שצברתן. ואתן זכאות לאותו משכורת ופרנסה.
הרבנית שירה:הצליחי ושאי ברכה במעשה ידיך. אנו עומדים פה לימינך ולשירותך במסע שעוד מחכה לך. מקום זה תמיד יהיה ביתך, תמיד יחכה לך כיסא פנוי בבית המדרש.