ממציאים מחדש את איסור לשון הרע

1 4

בעידן הרשתות החברתיות ושטף המידע אשר הן מזמנות לחיינו על חייהם של אחרים, שמירה על איסור לשון הרע הפכה לאתגר כמעט בלתי אפשרי, במיוחד עבור בני הנוער של ימנו. פרויקט מיוחד אשר הגיע השבוע לסיומו במדרשה התיכונית אור תורה ירושלים מבית רשת 'אור תורה סטון', ביקש להעניק לתלמידות נקודת מבט חדשה על הסוגייה, ולפתח דרכים חדשות להתמודדות עימה.

"מדובר בפרויקט חלופה בהערכה בתושב"ע לתלמידות שכבת כיתות י' שלנו, במסגרתו במקום מבחן הן ביצעו פרויקט מעשי" מסבירה מירב ברמה, רכזת מקצוע תושב"ע במדרשה. "בשלב ההתחלתי קיימנו לימוד עיוני, במהלכו השוונו בין הלכות לשון הרע לחוק לשון הרע של ימנו. לאחר מכן, נתנה משימה במסגרתה נדרשו התלמידות לייצר תוצר, אשר יעודד התנהלות ורצון לשנות את השיח הקיים לשיח חיובי ללא לשון הרע".

3

במסגרת הפרויקט יצרו התלמידות מגוון רחב של פרויקטים, אשר עשו שימוש בדרכים שונות על מנת לקדם את הנושא. כך לדוגמה, היו תלמידות אשר הכינו כרטיסי מילים טובות שנתלו על שלט, אותם ניתן להעניק אחת לשנייה. תוצר נוסף הוא "טבלת הלשון שלי"  – דף משוב עצמי שיצרו התלמידות, בעזרתו יכולה כל תלמידה לבחון ולסמן לעצמה בסוף כל יום, האם היא הייתה שותפה בשיח לשון הרע במהלך היום ועד כמה היא מרוצה או לא מרוצה מהשיח שלה.

2 2

קבוצה נוספת יצרה כרטיסי משחק המחולקים לשלושה צבעים – אדום, כתום וירוק – אותם התלמידות יכולות להעניק בעת שיחה עם חברה, קרובי משפחה או מורים, כאשר יש חשש ללשון הרע על בסיס אופי השיח . אל מול החשש של חלק מהתלמידות, שללא אפשרות להתייחס בשיחות בניהן לאנשים אחרים לא יישאר להן על מה לדבר, הן יצרו גם כרטיסי שיח חלופי שמציעים נושאים ושאלות שונות שהתלמידות יכולות לדבר עליהם בפטפוטי הפסקות.

4

מבין הפרויקט בלט במיוחד התוצר של התלמידה מאי בתיה, אשר הכינה בקבוקי מים שעליהם הודפס הסלוגן "אזהרה! מים לא שוטפים לשון הרע!", אותם הוא חילקה לכלל תלמידות השכבה. "מים הם מוצר בסיסי וקיומי שכולם משתמשים בו והוא נמצא אצל כולם" מספרת מאי, "חיברתי את זה עם מיתוג של האזהרות של משרד הבריאות הקיימות כיום על קופסאות סיגריות, ובנינו סלוגן מתאים. ההורים שלי קנו 100 בקבוקי מים לכל תלמידות השכבה, עליהם הדבקתי מדבקות מיוחדות שעיצבתי והדפסתי בבית דפוס, וחילקתי אותם לכל תלמידות השכבה בטיול שעשינו בשבוע שעבר. בחרנו דווקא בבקבוקים עם פקק אדום, שישמש אזהרה נוספת. בנוסף תלינו שלט דומה על הקולר בבית הספר".

"הפרויקט המיוחד הזה, הוא ביטוי נוסף לאופן בו התלמידים והתלמידות שלנו פוגשים את ההלכה בעולם המעשה, כמו גם את האתגרים שהיא מזמנת להם בחיי היום יום" אמר ראש מוסדות 'אור תורה סטון', הרב ד"ר כתריאל ברנדר, אשר השתתף בתצוגת הסיום של הפרויקט. "למפגש זה משמעות חשובה במיוחד, בעצם ההזדמנות שהוא העניק לתלמידות למצוא את הכלים, האמצעים והשפה שלהן להתמודד מול אתגרים אלה" הוא סיכם.

תאריך פרסום:
תגים

פוסטים אחרונים

הצטרפו לניוזלטר

קבלו עדכונים שבועיים על דברי תורה, חדשות ועדכונים כלליים ישירות לתיבת הדוא"ל שלכם מאור תורה סטון.

"*" אינדוקטור שדות חובה

מדינה*
שדה זה מיועד למטרות אימות ויש להשאיר אותו ללא שינוי.
.pf-primary-img{display:none !important;}