לימים הנוראים תהיה השנה חשיבות מיוחדת ליהדות התפוצות
ראש השנה ויום הכיפורים מהווים ימים מכוננים בזהותם של רבים מיהודי התפוצות. השנה, הגבלות הקורונה מעמידות בסכנה גם את החוט המקשר הזה
מאת הרב אליהו בירנבוים, ראש מכון שטראוס-עמיאל להכשרת שליחים לקהילות ישראל בתפוצות
כ״ד באלול ה׳תש״ף (13/09/2020)
עבור יהודים רבים בתפוצות ראש השנה ויום כיפור הם לא רק ימים מקודשים בלוח העברי, אלא גם ימים מכוננים של החיים היהודיים והזהות היהודית. רבבות יהודים בתפוצות נוהרים בראש השנה לשמוע קול שופר, בליל יום כיפור לכל נדרי, ובצאת הצום לתפילת נעילה ותקיעת שופר.
רבים מן היהודים הפוקדים את בית הכנסת בתפוצות ישראל ביום כיפור אינם דתיים. ביום הקדוש בשנה כולם באים לבית הכנסת ויושבים יחדיו; מהיהודי המסורתי ועד היהודי החילוני, מהיהודי שמגיע ברכב לבית הכנסת עד היהודי המתבולל הנשוי לאישה לא יהודייה. ויש גם יהודים שעובדים ביום כיפור ולוקחים הפסקה קצרה כדי להגיע לזמן מועט לתפילות המרכזיות.
יהודים אלה לא באים בהכרח להתפלל, אלא לשתף עצמם עם הציבור. יש הבאים כדי לשמר את זהותם היהודית לפחות אחת בשנה, אחרים מתוך כבוד לאבותיהם ונוסטלגיה לזיכרונות ילדותם. יש המחפשים שייכות, ואחרים משמעות. הם באים מבחירה, מתוך רצון להביע את זהותם. היהודי בתפוצות חש עצמו לרוב בודד, לבד. ביום כיפור הוא מבקש להיות חלק, להרגיש שייך, לחזק את זהותו האישית על ידי הצטרפות, ולו קצרה אך בעלת משמעות, לקולקטיב היהודי.
למרות הנאמר, עדיין רוב היהודים בתפוצות אינם פוקדים את בית הכנסת גם בימים הנוראים. במחקר שנערך לאחרונה בקהילות היהודיות באירופה התברר אמנם שביום כיפור מגיעים לבתי הכנסת כחצי מיליון יהודים לעומת רבע מיליון בכל שבת, אך עדיין כ־70 אחוזים מיהודי אירופה אינם מבקרים כלל בבית הכנסת – גם לא ביום הכיפורים.
בארה"ב, על פי דו"ח מכון פיו משנת 2013, אחד מכל ארבעה מבוגרים יהודים משתתף בתפילות ואירועים דתיים בבית הכנסת לפחות פעם בשבוע (11%), או בין פעם לפעמיים בחודש (12%). כשליש מהיהודים (35%) פוקדים את בית הכנסת כמה פעמים בשנה, למשל בחגים (ראש השנה ויום כיפור). ארבעה מתוך עשרה אינם משתתפים בטקסים בבית הכנסת אלא לעיתים רחוקות (19%) או אף פעם (22%). במחקר שנערך בקנדה עלה כי מתוך כ־180 אלף יהודי טורונטו, רק 40 אלף פוקדים ביום כיפור את בתי הכנסת של הזרמים השונים.
עדויות מרחבי הגלובוס
השנה, בצל הקורונה, המצב מסובך עוד יותר. כדי לעמוד על המצב בקהילות ישראל לקראת הימים הנוראים, בחרתי להביא בפניכם שורת ציטוטים של שליחי ורבני מכון שטראוס עמיאל ("אור תורה סטון"). ביקשתי מהם לתאר את המציאות והתוכניות בבתי הכנסת, איש איש בעירו ובקהילתו:
לימה, פרו: "לצערנו הציבור לא יוכל להגיע לתפילות בימים נוראים בגלל הנחיות המדינה, וכל אחד יתפלל בביתו. כל משפחה תקבל מדריך כיצד לקיים את התפילה בבית".
טורינו, איטליה: "תפילות רק בבית הכנסת הגדול, עם מרחק בין האנשים. יוכלו להשתתף 180 אנשים במקום 800. חושבים על שני מנייני נעילה בכיכר, כדי לתת מענה לציבור גדול יותר".
פירנצה, איטליה: "בבית הכנסת הגדול יוכלו להכניס השנה רק 200 מתפללים מתוך 600 מקומות. יש להירשם מראש, ולפי מספר הרשומים נראה אם לארגן שני מניינים לראש השנה. מתכננים לארגן תפילה לילדים עם ההורים בסוף הבוקר".
מונטווידאו, אורוגואי: "יקיימו רק את התפילות המרכזיות – ליל ראש השנה, מוסף ותקיעת שופר, כל נדרי ונעילה. כל תפילה רק שעה וחצי. הציבור יהיה מחולק בשני אולמות שונים".
גלזגו, סקוטלנד: "הרבה יהודים מעדיפים לא להגיע השנה. לאלה שיגיעו יהיו כמה מניינים מקבילים בבית כנסת אחד. לצערנו לסטודנטים לא יהיה מקום בבית הכנסת, כי הם לא חברי הקהילה".
ניירובי, קניה: "נפגשים לשעה אחת בלבד לכל תפילה, רק גילאי 14 עד 58. הרבה אנשים יתפללו לבד בביתם".
ברצלונה, ספרד: "רק שליש מהציבור יוכל להיכנס לבית הכנסת, 150 מתוך 450. לכן יתקיימו ארבעה מניינים במקביל. ביום כיפור יתפללו בתיאטרון הלאומי שיש בו 1,500 מושבים, כדי לשמור על ריחוק מקום ולהיות ביחד".
שטוטגרט, גרמניה: "תפילת ראש השנה עם הרשמה מראש והרחקה. מחליפים מסכות כל שעתיים. ביום כיפור מתפללים באולם קונצרטים גדול ולא בבית הכנסת".
קופנהגן, דנמרק: "עושים 'תפילת משפחות' מקוצרת ביום השני של ראש השנה בצהריים".
אומהה, נברסקה, ארה"ב: "לא מעט אנשים יבחרו השנה לא להגיע לתפילות. נתפלל בשני אוהלים (גג בלבד, ללא דפנות) בחוץ, וצריך להירשם מראש. התפילות יהיו קצרות מהרגיל. לילדים עד גיל 12 תהיה תפילת ילדים מיוחדת בנפרד".
לונדון, אנגליה: "מתפללים את כל התפילות, אך מתחילים מ'המלך' ומשמיטים חלק מהפיוטים. צפי לתפילה של שעתיים. שירה מותרת לחזן בלבד. לא תותר כניסת ילדים לבית הכנסת. יש לנו 500 אנשים בקהילה, ורק 180 נרשמו לתפילה. ביום השני של ראש השנה יהיה 'אירוע שופר' למבוגרים באצטדיון כדורגל".
פאלו אלטו, קליפורניה: "יהיו תקיעות שופר בפארקים לאנשים שלא רוצים או לא יכולים להגיע. מכינים מראש ספר מתכונים לבתים, וסידור מקוצר עם דברי תורה לקהילה. נקיים ערב התעוררות בזום".
מונטריי, מקסיקו: "המצב בעיר לא טוב ואנשים חוששים לצאת. עוד לא ברור אם התפילות יתקיימו בבית הכנסת או במרחב מאוורר יותר. אחר הצהריים יהיו תקיעות שופר לאנשים שלא יוכלו להגיע לתפילות, בשטח פתוח בתוך מתחם הקהילה. ייתכן שנעשה יזכור וכל נדרי לפני יום כיפור דרך זום".