כשבנות המדרשה ביקרו את השייח'
בנות מדרשת לינדנבאום ביקרו בבית השייח ברהט שהותקף על ידי יהודים.
ערוץ 7 , י"ד באייר תש"פ 26/04/21
משלחת של שמונה בנות ממדרשת או"ת לינדבאום האורתודוכסית בירושלים מבית רשת אור תורה סטון בליווי ראש המדרשה הרב אוהד טהרלב, הדרימה הבוקר (שני) לצורך ביקור בבית השייח ג'מאל אלעוברה המתגורר בעיר הבדואית רהט.
הביקור מגיע בעקבות תקרית בה במהלכה בשישי האחרון הותקפו השייח, רעייתו ובתו על ידי קבוצת יהודים בירושלים לאחר תפילת הבוקר לציון חודש הרמדאן. השייח ומשפחתו נרגמו באבנים שפגעו בהם ואף הובילו להתעלפות בתו. עם היוודע דבר התקיפה, החליט ראש מדרשת או"ת לינדנבאום, הרב אהד טהרלב לעשות מעשה ולצאת הבוקר לביקור חולים בבית השייח ברהט.
הקשר הראשוני בין השייח למדרשה נוצר לפני כארבעה חודשים, כאשר במהלך חג החנוכה הגיע השייח לפגישה עם בנות מדרשת או"ת לינדנבאום. המפגש בין השייח לתלמידות היה במסגרת 'מכון בליקלה לשיח בין דתי' שאף הוא חלק מרשת 'אור תורה סטון' בראשות הרב כתריאל ברנדר.
במהלך המפגש, העביר השייח הרצאה בפני בנות המדרשה, בהתייחס בין היתר לקווים המשיקים בין תפישת היהדות לאיסלם, ועל הדברים המחברים בין יהודים ומוסלמים. השייח שלמד כנער מוסלמי בתיכון יהודי פעיל גם במועצת ראשי הדתות בישראל ומקדם שורת פעילויות בין דתיות במוסדות חינוך. בנוסף, אלעוברה לוקח חלק פעיל במיזמים שונים לקידום שיח בין דתי עם ראשי הדתות בישראל, שחלקם מתקיימים בשיתוף הרבנים הראשיים לישראל, וחובק, כאמור, בנוסף יוזמות משותפות לשיח בין דתי עם ראש מכון בליקלה, הרב יעקב נגן.
כאמור, לאחר שנודע לרב אהד טהרלב כי השייח הותקף, החליט טהרלב, שלפני שלוש שנים שכל את בנו אלחי ז"ל בפעולת טרור לבקר בבית השייח ביחד עם בנות המדרשה.
"במהלך ביקורו של השייח אלעוברה במדרשה, הוא הרצה בפניהן בנושא 'חוכמות חיצוניות'. התקיים שיח פתוח וחם ובתום הביקור קבענו לערוך בהמשך ביקור גומלין של בנות המדרשה עם בנות רהט", מוסיף טהרלב. "לאחר ששמענו שקבוצת יהודים תקפה את השייח ומשפחתו לבי יצא אליהם. מדובר באדם עדין נפש, מאוד מיוחד, ממש דרכיו דרכי נעם ונתיבותיו שלום. אני אמנם אדם ימני בדעותיי שמתגורר ביהודה ושומרון, אבל זה לא משנה את העובדה שמעבר לקליפות הפוליטיקה והעויינות כולנו בני אדם. אני יוצא הבוקר לרהט כמחווה אנושית אבל גם כאיש חינוך. לאחר שבנות המדרשה הקשיבו לדבריו המרגשים של האדם המיוחד הזה, החלטנו, לחזק אותו בשעת כאבו, ובאופן סמלי בעיצומו של חודש הרמדאן המסמל קדושה, אחווה ושמחה. כולנו תפילה לקב"ה שירבה שלום ורחמים בעולם".
במהלך הביקור ערך השייח לרב טהרלב ובנות המדרשה סיור ברהט שכלל ביקור במסגד ובמוסד חינוכי שהשייח הקים בצוותא עם אשתו.
הוא הציג בפני התלמידות תוכנית לנשים מבוגרות שעוסקת בלימוד הקוראן. בנוסף, הציג בפניהם השייח את החלק של עזרת הנשים במסגד המקומי, עזרה שנחשבת לדבר נדיר במסגדים. החוויה השאירה חותם על תלמידות המדרשה שמוכרת מדרשה שפורצת דרך בלימוד ומנהיגות נשית.
"היה ביקור מרגש ומרומם לב" מסכם הרב טהרלב. "מפגשים מעין אלה מרגיעים את רוחות הכאוס הנושבות בחוץ, והשיח הזה חשוב ומביא מרפה לאלימות הקיימת. אלחי ז"ל היה נוהג לומר ש'אלימות לא מנצחים באלימות'".
"זו הייתה חוייה מרגשת ואני שמחה שבאתי", מוסיפה דליה כהן, תלמידת המדרשה שלקחה חלק בביקור. "לא יצא לי בעבר להשתתף במפגשים בין דתיים, והיה מעורר השראה לראות כי למרות החוויה המטלטלת שעבר השייח, עדיין אופטימי לגבי הסיכוי לשלום ומכבד את היהדות ומקבל אותנו בביתו".
השייח אלעוברה סיפר, "הגיעו אליי תושבים שהתריסו ואמרו שהנה, למרות שאני דוגל בסובלנות ושיח עם היהודים בסופו של דבר הותקפתי על ידיהם. ואני אומר שלמרות כל זאת השיח והאהבה הם אלה שינצחו".