התפקיד שלנו בעולם הזה: יצירת אור והאדרת ה'
הרב ד"ר כתריאל ברנדר, נשיא וראש רשת מוסדות אור תורה סטון
מהי משמעות קיומנו כעם? מהי משמעות קיומנו כאנשים? פרשת השבוע, וארא, מתחילה בדו שיח תמוה בין ה' למשה שיכול לעזור לנו להבין את תפקידנו ואת הקשר שלנו כעם עם הקב"ה.
"וידבר אלוקים אל משה ויאמר אליו 'אני ה'" (שמות ו', ב') – השם אומר איני רק שם אלוקות, כוח, אלא אני גם י-ק-ו-ק, הכלה וחסד. "וארא אל אברהם אל יצחק ואל יעקב בקל שקי ושמי ה' לא נודעתי להם" (שמות ו', ג') מה פירוש הדבר שהשם י-ק-ו-ק לא הוזכר מעולם? אנחנו יודעים שבספר בראשית השם י-ק-ו-ק מוזכר 144 פעמים, וחלק מהמופעים הם כאשר ה' מדבר אל האבות והאימהות. מהו המסר שה' מעביר למשה? ברצוני להציע את הגישה הבאה.
במהלך הספר הראשון של התורה, ספר בראשית, עיקר הקשר של ה' הוא עם יחידים. אדם וחווה, נח, אברהם ושרה, יצחק ורבקה, רחל, לאה ויעקב וכמובן יוסף. לכל האנשים הללו קשר אישי עם הקדוש ברוך הוא. ברם, בפרשת השבוע, אנו מוצאים מעבר לכך, שרצונו של ה' הוא לבנות קשר, לא עם יחידים, אלא עם עם ישראל. וכשה' מכריז "ושמי ה' לא נודעתי להם", כוונתו, לא ערכתי היכרות אישית עם העם. עד עכשיו הצגתי את עצמי רק ליחידים, עכשיו התבנית משתנה. כפי שאנו רואים בהמשך המחשבה האלוקית: "וגם הקמתי את בריתי אתם" (שמות ו: ד) – אני רוצה לתקשר עם העם כדי להקים את בריתי איתם. זה קורה כאן בפרשה הזו, שה' מודיע למשה ששכינתו מעתה תהיה קשורה במעשיהם ובגורלם של עם ישראל.
הגמרא מספרת לנו, כי כשעם ישראל בגלות, כשעם ישראל סובל, ה' גוזר גלות גם על עצמו, במושג של "שכינתא בגלותא" (תלמוד בבלי, מסכת מגילה, דף כ"ט עמוד א). כשעם ישראל בגלות, גם ה' בגלות, אבל גם ההפך הוא נכון. כשעם ישראל יוצרים אור בעולם הזה דרך קיום מצוות ותיקון עולם, גם השכינה מתעצמת.
הרב קוק מסביר, שה' מתקיים בשני מישורים מקבילים. מצד אחד, ה' הוא שלם, אך באותו זמן, ה' יכול לגדול. כיצד יכול הקדוש ברוך הוא לגדול? כשעם ישראל מחוללים שינוי בעולם, כשעם ישראל מגדילים את האור בעולם, זה לא מעצים רק אותנו, זה מעצים גם את ה' עצמו. יש לנו את היכולת המדהימה הזו. אנו שותפים של ה'. וכשאנו מחוללים שינוי בעולם, אנו יוצרים חיים לא רק לעצמנו, אלא אנו יוצרים אור לקדוש ברוך הוא.