להפוך מאבקים לניצחונות
הרב ד"ר כתריאל ברנדר, נשיא וראש רשת מוסדות אור תורה סטון
בפרשה של השבוע יוסף ויעקב מתחבקים, ויוסף מציג את אביו, אבי המשפחה, לאדם החזק ביותר בעולם – לפרעה. "ויאמר פרעה אל יעקב כמה ימי שני חייך" (בראשית מ"ז, ח') – פרעה פוגש את אביו של האדם שהציל את מצרים ושואל אותו מה גילו? יעקב משיב: "ימי שני מגורי שלשים ומאת שנה מעט ורעים היו ימי שני חיי ולא השיגו את ימי שני חיי אבתי בימי מגוריהם" (בראשית מ"ז, ט'). יעקב מאריך בתשובתו ועונה שהוא בן 130 שנה, אך מוסיף שחייו היו מאתגרים ולא השיגו את ימי חייהם של אביו וסבו.
הרמב"ן שואל – מדוע יעקב מתלונן על הקב"ה? במדרשים ומקורות שונים, מציעים כי בגלל המילים הנוספות הללו, בגלל שיעקב התלונן על הקב"ה, הוא נענש. אנחנו יכולים להבין את דבריו של יעקב, שכן אחרי הכל, יעקב חיי חיים מאד מאתגרים. ועדיין, חז"ל אומרים שלעיתים אנו לומדים מאבותינו מה לא לעשות. ולהתלונן, גם כאשר יש אתגרים וקשיים, זה משהו שאנחנו לא צריכים לעשות. ולכן, הרמב"ן תוהה, והמדרש מציע שיעקב אכן נענש.
אבל אני רוצה להביא את פירושו של המלבי"ם לפסוק זה. המלבי"ם, כמו יעקב, עבר תלאות רבות במהלך חייו – הוא איבד את אביו בגיל צעיר מאד, נאלץ להתמודד עם פירוק נישואיו הראשונים, איבד רבים מילדיו ואשתו השנייה סבלה ממחלת נפש מחמירה – לכן, הוא מאד מבין כיצד יש להסתכל ולהבין את הפסוק הזה. המלבי"ם מפרש את השיחה בין יעקב לפרעה, באופן שונה. בפירוש חשוב לחומש הוא אומר על תשובתו של יעקב, כמי שאומר: חייתי בעולם הזה 130 שנה, אבל השנים בהן זכיתי למלא את הפוטנציאל שלי כאדם בעולם הזה, הגורל שלי, היו מוגבלים בגלל האתגרים שעמדו בפני. ועדיין, נאבקתי והשקעתי מאמצים רבים על מנת להבטיח שתמיד אוכל להגיע לגדולות, למרות האתגרים.
שכן בסופו של יום, אנו לא נשפטים על בסיס מספר השנים שבהן חיינו בעולם הזה, אלא על מה שעשינו, גם כאשר יש מכשולים בדרך. החכמה אינה רק לחיות, רק לנשום ולתפוס מקום בעולם הזה, אלא היא ביכולת שלנו לחיות ברגעים שהם משמעותיים, למרות האתגרים. היכולת שלנו ליצור ייעוד ולשמש השראה גם שיש מכשולים.
במהלך חיי, ראיתי זאת אצל אבי, שחלה בסרטן פעמיים והבריא, חווה את הקשיים של תקופת הקורונה ושרד בהיחבא בתקופת השואה – ומעולם לא שמעתי אותו מתלונן. אבי לא מוגדר על פי המאבקים שלו, אך הוא השתמש בהם כנקודת מוצא ממנה יוכל לצמוח ולמלא את הייעוד שלו. ראיתי זאת גם אצל אנשים אשר יש לי הזכות לעבוד עימם ברשת 'אור תורה סטון', ולמרות העובדה שלצערנו רבים יותר מדי מהם, נאלצו להתמודד עם אתגרי הטרור, הם חיים חיים של אושר, חיים שאינן מוגדרים על ידי האתגרים שלהם, אלא חיים שנותנים השראה לאחרים.
לבסוף, הפסוק הבא הוא שבאמת מתאר את המצב, כאשר פרעה מבקש מיעקב לברך אותו, ונאמר: "ויברך". יעקב מברך את פרעה, שכן בסוף, האנשים אשר יש מכשולים בדרכם אך הם מצליחים להתגבר עליהם, הם האנשים שהם באמת ברכה לכולנו. הם ברכה כי הם מראים לנו כיצד לחיות את חיינו – לא רק סתם למלא מקום בעולם הזה, אלא לחיות חיים בעלי מטרה ומשמעות.