להפוך את העולם ואת עצמנו לשלמים מחדש: ההזדמנות של החירות

הרב ד"ר כתריאל ברנדר, נשיא וראש רשת מוסדות אור תורה סטון

Sally Katzin Photography brander 182 websize e1675941621261

רגע לפני פסח, זוהי הזדמנות להדגיש שני רגעים הקשורים זה לזה בתוך ליל הסדר שנותנים לנו תובנה מדהימה על עצמנו ועל אחריותנו כלפי העולם.

הרגע הראשון מתרחש בשלב מוקדם של ליל הסדר, כשאנו מבצעים את פעולת "יחץ". אנו לוקחים את המצה האמצעית מבין שלושתן, שוברים אותה לשניים ומשאירים את החלק הקטן יותר על השולחן יחד עם המצות השלמות האחרות. באשר לחלק הגדול של המצה האמצעית, אין זה מפתיע שישנם מנהגים שונים בנוגע לשימוש שלו.

ישנם אנשים שנותנים אותו לידי ילד בשולחן הסדר שיחזיק או שיחביא. אחרים נוהגים, כפי שנהגו גם בביתי בצעירותי, שהילד "גונב" אותו ולוקח אותו כבן ערובה בעבור כופר הנקרא מתנת אפיקומן. כך או כך, החלק הגדול של המצה כרוך בשיתוף פעולה של הילד, אם יש אחד בשולחן הסדר. לאחר מכן, החלק הזה מוחזר לסדר ונאכל בסוף הסעודה בחלק של הסדר הקרוי "צפון".

מה משמעותו של טקס זה, במסגרתו אנו שוברים את המצה האמצעית מבין השלוש? הרי, ישנן חתיכות שבורות רבות של מצות בכל חבילת מצות, אז מדוע איננו משתמשים באחת מהן במקום לשבור בעצמנו מצה שלמה לשניים? שאלה נוספת הינה – מהי המשמעות של התפקיד של הילדים במנהג המסוים הזה? ושאלה שלישית, אכילת החלק השבור של המצה זוכה בחלק משלה בליל הסדר – המילה הלא שגרתית, צפון, שפירושה "נסתר" – מהי המשמעות של הטקס ושל שמו?

ברצוני להציע, ששבירת המצה באופן פעיל לשני חלקים היא אמירה נחוצה בתוך חגיגת החירות שלנו מעבדות. עלינו להיות מודעים לעובדה, שישנם כל כך הרבה בעלי לב שבור וחיים רצוצים, כמו גם דברים בעולמנו שעודם שבורים. ישנן הזדמנויות רבות שאנו כאנשים חופשיים יכולים לנצל כדי לקדם ולשנות את העולם שמסביבנו. אין זה צירוף מקרים שברגע המכונן הזה של ההכרה במציאות הזאת, אנו משתפים את הדור הבא, מראים לילדנו שלבד איננו יכולים להתגבר על האתגרים העומדים בפנינו. בעצם כך שאנו משתפים את ילדנו, אנחנו מאותתים להם שזהו מאמץ רב דורי. אנחנו מלמדים אותם שכשם שאנחנו ירשנו עולם שבור מהדור הקודם, אנחנו עושים כמיטב יכולתנו לתקן אותו. הם עדיין יורשים עולם שיש בו אתגרים ייחודים ומוטלת עליהם המשימה לשפר אותו ולעשות את המצה הזו שלמה. ובעוד שישנה סמליות ברמת המאקרו, זה קורה גם ברמת המיקרו. כי זה לא רק עולם ששבור, כל אחד ואחת מאיתנו סדוקים בצורה כזאת או אחרת. לכל אחד מאיתנו יש כישרונות, חלקים משמעותיים מעצמנו, כמו החלק הגדול יותר של המצה, שהם בעצם פוטנציאל חבוי שטרם מימשנו.

המצה שהוסתרה או נגנבה מאיתנו מסמלת את העובדה שישנם חלקים מהפוטנציאל שלנו, שעדיין אינם גלויים לנו. וזוהי הסיבה שהשלב האחרון של טקס שבירת המצה, שהותחל מוקדם יותר ב"יחץ", נאכל לבסוף ב"צפון", שפירושו נסתר בסוף ההגדה. כי כשאנחנו אוכלים את האפיקומן, אנחנו לא סתם אוכלים חתיכת מצה שבורה, אלא אנחנו מפנימים את הקיום של הפוטנציאל הנסתר בעולם שסביבנו וגם את הפוטנציאל הנסתר בעולם שבתוכנו.

בליל הסדר השנה, הבה נהיה מודעים למסר שאנחנו מעבירים דרך המנהגים הללו, ונזכיר לעצמנו שאנחנו חלק ממאמץ רב דורי להפוך את עולמנו ואת נפשותינו לשלמות. זוהי האחריות האמיתית שמגיעה עם מתנת החירות.

שבת שלום!

תאריך פרסום:
תגים

פוסטים אחרונים

הצטרפו לניוזלטר

קבלו עדכונים שבועיים על דברי תורה, חדשות ועדכונים כלליים ישירות לתיבת הדוא"ל שלכם מאור תורה סטון.

"*" אינדוקטור שדות חובה

מדינה*
שדה זה מיועד למטרות אימות ויש להשאיר אותו ללא שינוי.
.pf-primary-img{display:none !important;}