"גרים מספרים"- ברית מילה לשם גיור
הרב אליהו בירנבוים, ראש מכון שטראוס-עמיאל להכשרת שליחים, אור תורה סטון
כ"ה
בשבועות האחרונים, זכיתי לשבת כסנדק בברית מילה של תינוק קטן שאמו אינה יהודייה. אביו ואמו נמצאים עדיין בתהליך גיור ולאחר לידת בנם הם ביקשו למולו כדת וכדין ובכך לחסוך ממנו את שלב הטפת דם ברית בגיורו. בנוסף להתרגשות הגדולה שיש לסנדק המחזיק על ברכיו ילד שכורת בבשרו את ברית אברהם, הרגשתי גם את השמחה וההתרגשות של תינוק שנכנס גם לאמונת ישראל ועם ישראל. ברית מילה לשם גיור, הוא ברית שיש בו גם קיום מצוות מילה וגם כניסה ראשונית לחיק העם היהודי. במקרה של ברית לשם גיור, מילתו של הילד, לא הופכת אותו עדיין ליהודי, אלא היא חלק ממעשה הגיור והיא גם מהווה את קיום מצוות מילה. ההליך של ברית מילה לשם גיור, מהווה חלק מהליך הגיור.
ברית מילה לתינוק בהליך גיור, דומה לברית מילה לתינוק יהודי הנעשה בדרך כלל ביום השמיני ללידה. יש צורך במילה ובפריעה כמו בתינוק יהודי. ההבדל בא לידי ביטוי בכך שבברית לשם גיור יש צורך שיהיו שלשה שהם בית דין בזמן הברית. גם נוסח הברכה שונה מברית רגילה. אין צורך בבית דין של מומחים אלא גם בבית דין של הדיוטות והמוהל יכול להצטרף ולהיות אחד משלושת הדיינים בעת המילה.
גר קטן שמתגייר צריך להימול בפני שלושה. הסיבה לכך היא כיוון שבילד קטן שאין בו עדיין דעת עיקר הגיור הוא לא קבלת מצות אלא הטבילה והמילה וכל כך חשוב שפעולות אלו שהן מעשה הגיור ייעשו בפני שלושה, כדי לתת להם את התוקף ההלכתי הדרוש כמעשה בית דין. הרב משה פינשטיין כתב על ברית לשם גיור של קטן, שצריך להיות בפני שלושה כיוון שהגיור של קטן מבוסס על הכלל של "זכין לו", כלומר שזו זכות לאדם להתגייר ולהיות יהודי ולכן צריכים שלושה גם בזמן המילה כדי ששלושת הנוכחים יזכו עבורו בגיור (אגרות משה, יו"ד, ח"א סי' קנח).
הברכות שמברכים במעמד הברית הן שונות ולא מתייחסות לקיום מצוות ברית מילה אצל יהודי אלא למצוות גיור ולמצוות מילה אצל גרים:
"בָּרוּךְ אַתָּה ה' אֱ-לֹהֵינוּ מֶלֶךְ הָעוֹלָם, אֲשֶׁר קִדְּשָׁנוּ בְּמִצְוֹתָיו וְצִוָּנוּ למוּל אֶת הַגָּרִים וְלְהַטִּיף מֵהֶם דָּם בְּרִית שֶׁאִלְמַלֵי דָּם בְּרִית לֹא נִתְקַיְימוּ שָׁמַיִם וָאַרֶץ, שֶׁנֶאֱמַר: אִם לֹא בְּרִיתִי יוֹמָם וָלָיְלָה, חֻקּוֹת שָׁמַיִם וָאָרֶץ לֹא שָׂמְתִּי, בָּרוּךְ אַתָּה אֲדֹנָי כּוֹרֵת הַבְּרִית.
בָּרוּךְ אַתָּה ה' אֱ-לֹהֵינוּ מֶלֶךְ הָעוֹלָם, אֲשֶׁר קִדְּשָׁנוּ בְּמִצְוֹתָיו וְצִוָּנוּ לְהִיכַּנֵס בִּבְרִיתוֹ שֶׁל אַבְרָהָם אָבִינוּ".
בברית מילה לשם גיור, אם האב עדיין לא יהודי, המוהל הוא המברך את הברכות המוזכרות.
באופן כללי, הגיור של מבוגר ושל ילד כולל ודורש, מילה וטבילה. רק שני המעשים ביחד הופכים את האדם ליהודי וכל עוד נעשה רק אחד משני הדברים, התהליך לא הסתיים, והאדם עדיין גוי כדברי חז"ל: "רבי אומר, ככם, כאבותיכם, מה אבותיכם לא נכנסו לברית אלא במילה וטבילה והרצאת דם, אף הם לא יכנסו לברית אלא במילה וטבילה והרצאת דמים". כלומר, שהמודל של כניסת עם ישראל לברית במעמד הרב סיני, חוזר על עצמו אף לאורך היסטוריה. יש צורך במילה וטבילה ובעבר בהקרבת קרבן כדי להפוך לאדם יהודי (מסכת כריתות, ט, א).
סדר הכניסה לברית הוא ברית מילה תחילה ואחר כך הטבילה, ולכן, ניתן לעשות את הברית לשם גיור, כלומר כשלב ראשון של הליך הגיור ואחר כך את הטבילה. ואם נעשה כך בפני שלושה, לא יהיה צורך בהטפת דם מהתינוק כאשר יסיים את תהליך גיורו: "גר שנכנס לקהל ישראל, חייב במילה תחילה ואם מל כשהיה עובד כוכבים צריך להטיף ממנו דם ברית" (שו"ע יו"ד, סימן רס"ח, ס' א').
(שמיני תשפ"א)