פרשת כי תבוא: “דע את עצמך”

הרב אבינעם והדס סיטרון, שליחי מכון שטראוס-עמיאל בלונדון, אנגליה בה משמשים כזוג רבנים-שליחים ועומדים בראש בית המדרש של “יבנה קולג'” בלונדון.

Czitronבפרשתנו מתוארת מצוות הביכורים.  התורה אומרת לנו כי כאשר נבוא אל הארץ, נירש אותה ונשב בה, עלינו לקחת מראשית פרי האדמה שזכינו לגדל ולקטוף, לשים את הפירות בטנא ולהביאם לירושלים. 

הבעל שם טוב (1698 – 1760), מייסד החסידות, מסביר כך:  כאשר מתעורר בנו חשק או רצון למשהו טוב, היינו, כאשר נובטים בנו ניצני תקווה וניצתת בנו שאיפה להשיג משהו – אל לנו להשאיר את אלה בתחום המחשבה בלבד.  אלא עלינו לקחת מחשבות טובות אלה, אותם ביכורי-פירות כביכול, להניחם בטנא ולבדקם לאור המציאות; ואז להשתמש בכלים שיש לנו כדי להוציא את הכוונות הטובות מן הכוח אל הפועל. 

זאת צריכה להיות העבודה שלנו במהלך חודש אלול לקראת ראש השנה:  ללמוד כיצד לאחוז בחלומות הנשגבים שלנו, לעיין בהם ולבדוק כל פרט, ואז לתכנן בקפידה כל צעד ושעל עד למימושם. 

עיקרן של הסליחות שאנו אומרים לפני ראש השנה הן י”ג מידות הרחמים.  בעודנו מבקשים מהקב”ה שיסלח לנו לקראת הימים הנוראים, אנו פונים דווקא לאותן י”ג מידות שנותנות ביטוי לעובדה שהקב”ה הוא ארך אפיים, רב חסד וסולח לעוונות. 

אחת ממידות אלה מכונה “נוצר חסד לאלפים” – פשוטו כמשמעו.  למה הכוונה?  ההסבר שניתן הוא שביטוי זה מתייחס למה שנאמר בתלמוד (מסכת שבת לג’ עמוד א’) שכאשר אדם עומד למשפט לפני בורא עולם, אפילו תשע מאות ותשעים ותשעה מלאכים מלמדים עליו חובה ואחד מלמד זכות – ניצול.  וממשיכה הגמרא ומביאה את דברי רבי אלעזר בר רבי יוסי האומר שאפילו תשע מאות ותשעים ותשעה חלקים של אותו מלאך מליץ מני אלף מלמדים עליו חובה, וחלק האלף מאותו מלאך מסנגר – עדיין ניצול.  היינו, אפילו עומדת לזכותו של כל אדם רק אלפית של אלפית של זכות, עדיין יכול הוא לצאת זכאי בדין. 

ישנה סברא שזוהי המשמעות של “נוצר חסד לאלפים” – הקב”ה הוא עד כך רב-חסד שהוא נוטה חסד “לאלפים” – לאלה שיש בהם חלק האלף של חלק האלף של מלאך מליץ.

אף-על-פי שעלינו לבחון את עצמנו שוב ושוב ולחזור בתשובה במהלך הימים הנוראים, לזהות את הפגמים שבנו ולנסות לתקנם, בכל זאת עלינו גם למצוא נקודות זכות על עצמנו.  קשה למצוא אדם שאין לו במהלך חייו אפילו “אלפית של אלפית” של טוב.  לכולנו יש מה לתקן; אולם, לכולנו יש במה להתגאות.  והקב”ה, בחמלתו האינסופית, מוכן להתמקד דווקא באותו “חלק האלף של חלק האלף” ולדון אותנו לכף זכות. 

אם כן, השאלה שצריכה להישאל היא – “כיצד נרשמים ל-‘תוכנית האלפים’?”  כיצד עושים שימוש במשאב הנהדר הזה וזוכים בדין בהתבסס על נקודות הזכות והניצוצות שעומדות לזכותנו?

התשובה נמצאת בהמשך הגמרא (שבת קכז’ עמ’ ב’) – “ְאַתֶּם, כְּשֵׁם שֶׁדַּנְתּוּנִי לִזְכוּת, הַמָּקוֹם יָדִין אֶתְכֶם לִזְכוּת.”  היינו, אם נקפיד לדון כל אדם לכף זכות ונבחן את כל מעשיו בעין טובה, או אז – אלוקים ידון אותו לכף זכות ויבחן אותנו בעין טובה.

וזהו בדיוק המפתח להיכנס בשער “תוכנית האלפים”.  עלינו למקד מבטינו לאותה אלפית של אלפית של זכות שאפשר למצוא בכל אדם.  במקום ללכת שולל אחר נטיית לבנו – היינו, לשפוט אנשים לחובה ולהתמקד בתכונות השליליות שלהם – עלינו לעשות דווקא את ההיפך: לראות את הטוב שבאנשים. ודבר נוסף שעלינו לעשות – להוציא מן הכוח אל הפועל כל מחשבה טובה.

אם נשקיע את המאמץ הדרוש, או אז אלוקים יגמול לנו בהתאם ויתמקד אף הוא בטוב הטמון בנו שיעמוד לנו לזכות.  ונזכה להיכתב ולהיחתם לחיים ארוכים טובים ולשלום.

קהילת אלסטרי בורהמווד (BES) בלונדון היא אחת הקהילות היהודיות בבריטניה שחווה צמיחה משמעותית בימים אלה, ובית הכנסת של הקהילה מהווה מרכז של חיים יהודיים במחוז בורהמווד.  מדי שבוע מתקיימות פעילויות רבות ומגוונות במתחם בית הכנסת, הכוללות תפילות יומיות, תוכניות חינוכיות למבוגרים ולבני נוער, וכן פעילויות מיוחדות עבור ילדי קהילת BES. 

תאריך פרסום:
תגים

פוסטים אחרונים

הצטרפו לניוזלטר

קבלו עדכונים שבועיים על דברי תורה, חדשות ועדכונים כלליים ישירות לתיבת הדוא”ל שלכם מאור תורה סטון.

"*" אינדוקטור שדות חובה

מדינה*
שדה זה מיועד למטרות אימות ויש להשאיר אותו ללא שינוי.
.pf-primary-img{display:none !important;}