פרשת דברים: מוסריותו של נאום משה
הרב אבי פרקש בר, שליח מכון שטראוס-עמיאל בונקובר, קנדה בה משמש כרב בבית הספר תיכון המלך דוד
פרשת דברים הפותחת את ספר ״משנה התורה״ פותחת בנאומו של משה רבינו לעם ישראל. משה רבינו ועם ישראל נראים בשלב זה כמי שעליהם נאמר ״הילכו שניים יחדיו בלתי עם נועדו״, משה רבינו הנהיג את עם ישראל בשעות הקשות של הליכה במדבר, בשעות רעב, בשעות צמא, בימים של שרב כבד ובעיקר בימים של אי ודאות קיצונית.
המסע הזה איננו רק מסע של הליכה גרידא, אלא כי אם ארוע מכונן של התגבשות עם לקראת הגעתו לארץ המובטחת.
אולם למרבה ההפתעה במקום לפרוץ ולהצעיד את העם לקראת ההגעה ליעד הנכסף משה רבינו עוצר ונושא נאום לעם ישראל.
בשלב זה נזכיר שמשה רבינו עצמו לא רצה בשליחות שה׳ הטיל עליו מכיוון שטען שהוא ״כבד לשון״ וכיצד יוכל להנהיג את העם כאשר איננו יכול לדבר והנה אנו רואים 40 שנה לאחר מכן את משה פותח בנאום מכונן לעם ישראל כאילו שכח את הפגם הרפואי שלו עצמו.
נאומו של משה איננו נאום מרגיע. משה רבינו משתדל מאוד לטעת בעם ישראל את ההבנה שהוא איננו הולך להיכנס איתם לארץ – מבלי להגיד זאת במפורש. משה רבינו מנסה להסביר לעם ישראל שתם עידן ומעכשיו עם ישראל יצטרך לקחת אחריות ולכונן את ארצו בעצמו.
אם עד עכשיו היה לעם ישראל מן ״אבא קסום״ שפותר את הכל וידאג לכל מחסורם כשיגיעו לארץ ישראל כבר לא יהיה מי שיגן עליהם ויוביל אותם אלא העם עצמו הוא זה שיצטרך להושיב את הארץ ויקח את האחריות בעצמו.
בבואנו לבחון את הסיטואציה נראה שהתהליך הנ״ל מקביל גם כן לתהליך האישי והפרטי שעובר כל אחד במהלך חייו. אם בילדותנו אנו תלויים כמעט בכל צעד ושעל בהורים שלנו הרי שככל שאנחנו גדלים אנחנו מפתחים יותר ויותר עצמאות עד שאנחנו עומדים בפני עצמנו.
משה רבינו איננו מקל עם עם ישראל. בנאומו מוכיח משה את עם ישראל על כך שבמהלך המסע במדבר לא תמיד הם התנהגו כיאות ומזהיר אותם לבל יתפתו לעבוד את האלילים שישיאירו אחריהם עמי כנען בארץ החדשה. אם נקפוץ לרגע בזמן אנו נגלה לצערנו שעם ישראל אימץ את דברי משה בצורה חלקית בלבד. במהלך כיבוש הארץ ושפוט השופטים עם ישראל מעד הרבה פעמים עד שלבסוף הוגלה מארצו. אולם אם נסתכל נכוחה על ההסטוריה נוכל לראות שעם ישראל גם כן אימץ את נאומו של משה לחיקו.
אין בהסטוריה העולמית אח ורע לעם ששרד אלפיים שנה מחוץ לאדמתו הטבעית כאשר הוא שומר על אמונתו ומוכן בכל רגע נתון להקריב את חייו על מזבח האמונה ושמירת המצוות.
זכינו בדור האחרון לאחר השואה הנוראה לחזור לארץ ישראל ולהקים את מדינת ישראל המודרנית. עם ישראל – בארץ ובתפוצות – התגייס כולו להצלחתה של המדינה הצעירה תוך כדי ההבנה שלקיחת אחריות היא הצעד ההכרחי.
אנו כשליחים נמצאים בשיא של נטל האחריות גם כלפי המדינה וגם כלפי יהדות התפוצות, יהי רצון שנזכה למלא את שליחותנו על הצד הטוב ביותר.
בית הספר התיכון המלך דוד הוא בית ספר תיכון קהילתי בונקובר קנדה המונה מעל ל 300 תלמידים.
בבית הספר לומדים בנים ובנות מכל רחבי פרובינציית בריטיש קולומביה והוא בית הספר התיכון היהודי היחיד בפרובינציה.
בית הספר ידוע ברמתו הגבוהה הן במקצועות הקודש והן במקצועות החול.