פרשת שופטים: “מלך במשפט יעמיד ארץ”
הרב שי ומיכל פרוינדליך, שליחי מכון שטראוס-עמיאל במקסיקו סיטי, מקסיקו בה הרב שי משמש כרב הקהילה האשכנזית במקסיקו סיטי
ספר דברים הוא נאומו הגדול של משה חלקו הראשון עוסק בדברי מוסר, הדרכה והכוונה. וחלקו השני עוסק בהוראת מצוות שלא נאמרו עד כה מסיבות שונות, ובפירוש והרחבה של מצוות שנאמרו קודם.
בתחילת פרשתנו אנו נפגשים עם מצוות מינוי השופטים והשוטרים- “שופטים ושוטרים תתן לך בכל שעריך”
התורה מצווה אותנו לקיים מערכת משפט ומערכת אכיפה וכפי שמסביר רש”י:” שופטים ושוטרים – שופטים, דיינים הפוסקים את הדין. ושוטרים, הרודין את העם אחר מצותם”. אמנם מערכת המשפט התחילה מעת בה יתרו יעץ למשה לבחור אנשי חיל ירא אלוקים שונאי בצע אשר ישמשו במבנה של שרי אלפים ,שרי המאות, שרי החמישים ושרי העשרות לשפוט את העם משפט צדק. ברם ישנו הבדל בין השופטים אותם מינה משה בעצת יתרו לבין הציווי כעת.
תפקיד השופטים במדבר
כאשר יתרו רואה את עבודתו של משה הוא שואל:” מַדּ֗וּעַ אַתָּ֤ה יוֹשֵׁב֙ לְבַדֶּ֔ךָ וְכָל־הָעָ֛ם נִצָּ֥ב עָלֶ֖יךָ מִן־בֹּ֥קֶר עַד־עָֽרֶב: ” משה מסביר לחתנו “כי יבוא אלי העם לדרוש אלוקים” – העם מבקש ממשה את דבר האל! משה שימש כשופט והעם פונה אליו בבקשה למשפט והכרעה לימוד והוראה לא משום חכמתו או עומק רעיונותיו אלא משום שהוא מביא את האלוקים ודברו!
יתרו בהצעתו מבין את הדבר ועל כן הוא מחלק את התפקיד לשני חלקים הראשון אותו הוא מייעד למשה “היה אתה לעם מול האלוקים”. מסביר רש”י :”שליח ומליץ בינותם למקום, ושואל משפטים מאתו: “והשני יהיה תפקידם של השופטים “ואתה תחזה וגו ושפטו את העם משפט צדק” כלומר לדון את העם תדיר. נדגיש את הנאמר בפסוק :”וְשָׁפְט֥וּ אֶת־הָעָ֖ם בְּכָל־עֵ֑ת אֶת־הַדָּבָ֤ר הַקָּשֶׁה֙ יְבִיא֣וּן אֶל־מֹשֶׁ֔ה וְכָל־הַדָּבָ֥ר הַקָּטֹ֖ן יִשְׁפּוּט֥וּ הֵֽם:” הדברים הגדולים הם אותם אשר נזקקים להבהרה אלוקית כדוגמת בנות צלפחת בעוד שהדברים הקטנים כבר ניתנו מעת האלוקים ומימלא הם צריכים רק להורות לעם את הדין. ומימלא השופטים הם מורים המלמדים את העם כיצד לנהוג על פי תורה. הם המביאים את דבר האלוקים אל העם. זה כמובן מתאים לצורת החיים במדבר בה הנוכחות האלוקית היא בהוייה היום יומית של העם. הכל זו מציאות אלוקית המזון האקלים ההתנהלות. אך בארץ הכל יהיה שונהגם תפקיד השופטים עומד להשתנות.
השופטים בארץ ישראל
אחד הדברים שהוכרחתי ללמוד כשיצאתי לשליחות בקהילה בחו”ל הוא הצורך להבין את המציאות התרבותית בתוכה עלינו להשתלב ודווקא מתוך כך ללמוד וללמד. אין הכוונה רק להכרת השפה במובן של שימוש או תרגום מילים כי אם את רוח השפה את עוצמתה התרבותית ואת מגוון הרבדים שלה. במקביל עלינו החובה לבאר את מושגי התורה ודרכה באופן שהציבור מולו אנו עומדים יבין זאת בשפתו ויוכל להתחבר לעולמה של תורה. מאמץ זה דורש מאיתנו לימוד עמוק רחב והבנה כללית ומקפת.
מעין זה עומד להיות המעבר מחיי המדבר לחיי הארץ הכל עומד לעבור שינוי גם תפקיד השופטים לא עוד, רק הוראת התורה ומסירת הצו האלוקי כפי שהכרנו. כעת, יש לפסוק את המציאות ולהכריעה על פי תורה. זה דורש מאיתנו יכולת של חיבור לימוד העמקה וראיה רחבה של המציאות,הנובעת מתוך חיי העולם עצמו. לא מבית המדרש אל העולם,כי אם מהעולם אל בית המדרש, ואז מבית המדרש אל העולם. זה יהיה תפקידם של השופטים.
כבר בתחילת הפרשה הסביר רש”י שופטים – דיינים הפוסקין את הדין.פסיקה פירושה הכרעת המציאות כיצד הדברים התרחשו ומימלא הדין העולה מהם. הפסיקה נדרשת למול מציאות מתחדשת בעוד שהוראה היא העברת הידיעה הקודמת ועל כן כל עוד הדיבור האלוקי היה אל משה והוא לימד את השופטים יכלו הם להעביר את דבר האלוקים אך מעת הכניסה לארץ האחריות עוברת לשופטים הם צריכים לפסוק ולהכריע את מציאות העולם כך שיתגלה דבר ד’ בפועל.
וכפי שכתב ר’ נחמן מברסלב: ” ‘מֶלֶךְ בְּמִשְׁפָּט יַעֲמִיד אָרֶץ’. ‘בְּמִשְׁפָּט’ דַּיְקָא, הַיְנוּ עַל – יְדֵי מִשְׁפָּט, שֶׁהוּא מִשְׁפְּטֵי וְדִינֵי הַתּוֹרָה, דְּהַיְנוּ לִמּוּד פּוֹסְקִים, שֶׁמְּבָרְרִים מִשְׁפְּטֵי וְדִינֵי הַתּוֹרָה, עַל – יְדֵי – זֶה נַעֲשֶׂה מֶלֶךְ וּמוֹשֵׁל, וְעַל – יְדֵי – זֶה יוּכַל לְהַעֲמִיד אֶרֶץ.” וְזֶהוּ: ‘שֹׁפְטִים וְשֹׁטְרִים תִּתֶּן לְךָ בְּכָל שְׁעָרֶיךָ וְכוּ’ לִשְׁבָטֶיךָ’.
כלומר להעמיד את המלך בארץ זה לפסוק ולברר את המציאות בפועל ואז נעשה מלך ומושל בעולם.
הקהילה אשכנזית במקסיקו חוגגת השנה 100 שנים להקמתה. בין הגלויות האחרונות שנפתחו עקר חבריה היגרו בין מלחמות העולם ומייד לאחר השואה – מונה כיום כ שליש מיהדות מקסיקו היא קהילה ציונית אורתודוקסית מודרנית. רוב חבריה כיום הם מסורתיים.
ישנה זיקה חזקה בין הקהילה למוסדות הלאומיים הן בתרומות והן במעורבות מעשית.