פרשת בהר-בחוקותי: החיסון להתבוללות הזוחלת
רחל ואביתר הכהן, שליחי מכון ברן-עמיאל לשעבר בבית הספר South Peninsula Hebrew Day School בפאלו אלטו קליפורניה, ארה"ב
פרשת בהר עוסקת רובה ככולה, בדינים העסוקים בקיום עם ישראל בארצו- במיוחדות הקשר בין עם ישראל לארצו כדוגמת השמיטה והיובל, ובחלק מהדינים הקשורים לניהול חיי הפרט היהודי במדינה היהודית בארץ, כדוגמת דיני מכר, אונאה, דיני נחלה, בתי ערי חומה, דיני עבד עברי ערי לויים ועוד. על אף שחלוקת הפרקים הינה נוצרית, חלוקת הפרשות היא קודש ולא בכדי פרשה מסתיימת בנקודה מסוימת והבאה אחריה מתחילה בנקודה אחרת. לכן, מתמיה מדוע פרשת בהר מסתיימת בשני פסוקים שנראים מנותקים מהפרשה, וכאילו היו צריכים להיכלל בפרשה הבאה או במקום אחר לגמרי. שני פסוקים אלו הם:
"לֹֽא־תַעֲשׂ֨וּ לָכֶ֜ם אֱלִילִ֗ם וּפֶ֤סֶל וּמַצֵּבָה֙ לֹֽא־תָקִ֣ימוּ לָכֶ֔ם וְאֶ֣בֶן מַשְׂכִּ֗ית לֹ֤א תִתְּנוּ֙ בְּאַרְצְכֶ֔ם לְהִֽשְׁתַּחֲוֺ֖ת עָלֶ֑יהָ כִּ֛י אֲנִ֥י ה' אֱלֹהֵיכֶֽם׃
אֶת־שַׁבְּתֹתַ֣י תִּשְׁמֹ֔רוּ וּמִקְדָּשִׁ֖י תִּירָ֑אוּ אֲנִ֖י ה'׃"
טרם נענה,נפתח בנתון מעניין: ע"פ משרד העלייה והקליטה[1], אחוז ההתבוללות גדל ב-50 השנים האחרונות בכ-200% כאשר בראש הרשימה ניתן למצוא את רוסיה, וצפון קליפורניה, עם 80% ומעל 70% בהתאמה. לאחר מכן צרפת, בריטניה ואמריקה הלטינית-50%, אוסטרליה, קנדה וטורקיה-40%, ומקסיקו אחרונה עם 15ֵֵ%.
הקושי בלחיות בחו"ל ולהישאר קשורים ליהדות, גדל מאוד בשנים האחרונות. אין הדבר קורה בבת אחת, אלא בתהליך רב שלבי, שעליו בדיוק מזהירה הפרשה, לפי הסברו של רש"י:
לא תעשו לכם אלילים…" כְּנֶגֶד זֶה הַנִּמְכָּר לְגוֹי, שֶׁלֹּא יֹאמַר הוֹאִיל וְרַבִּי מְגַלֶּה עֲרָיוֹת, אַף אֲנִי כְּמוֹתוֹ, הוֹאִיל וְרַבִּי עוֹבֵד עָ"זָ, אַף אֲנִי כְּמוֹתוֹ, הוֹאִיל וְרַבִּי מְחַלֵּל שַׁבָּת, אַף אֲנִי כְּמוֹתוֹ, לְכָךְ נֶאֶמְרוּ מִקְרָאוֹת הַלָּלוּ; וְאַף הַפָּרָשִׁיּוֹת הַלָּלוּ נֶאֶמְרוּ עַל הַסֵּדֶר: בַּתְּחִלָּה הִזְהִיר עַל הַשְּׁבִיעִית, וְאִם חָמַד מָמוֹן וְנֶחְשַׁד עַל הַשְּׁבִיעִית, סוֹפוֹ לִמְכֹּר מִטַּלְטְלָיו, לְכָךְ סָמַךְ לָהּ וְכִי תִמְכְּרוּ מִמְכָּר…לֹא חָזַר בּוֹ, סוֹף מוֹכֵר אֲחֻזָּתוֹ, לֹא חָזַר בּוֹ, סוֹף מוֹכֵר אֶת בֵּיתוֹ, לֹא חָזַר בּוֹ, סוֹף לֹוֶה בְרִבִּית — כָּל אֵלּוּ הָאַחֲרוֹנוֹת קָשׁוֹת מִן הָרִאשׁוֹנוֹת — לֹא חָזַר בּוֹ, סוֹף מוֹכֵר אֶת עַצְמוֹ, לֹא חָזַר בּוֹ, לֹא דַיּוֹ לְיִשְׂרָאֵל אֶלָּא אֲפִלּוּ לְגוֹי:(רש"י)
רש"י מזהירנו מפני ההדרדרות שכל אדם מישראל עלול לעבור. הידרדרות מטריאליסטית ורוחנית השלובות יחדיו, המתחילה בעת שפע, כאשר אינו מקפיד על שמיטת פירותיו ושדוֹ, עד כדי הימכרות לגוי. ושם, כאשר כבר היהודי הגיע למדרגה שפלה בה מוכר עצמו למישהו מחוץ לעמנו, הדרך להתבוללות- קצרה.
הקורא שורות אלו, יתהה לעצמו: "ונניח שכך היו פני הדברים בימי קדם, כאשר הע"ז הייתה נגישה, ולא הייתה מודעות לכך.היום- הרי שלא ייתכן להימשך אחרי הגוי, גם אם נמכרת לו לעבד, ובכלל- כל תורת העבדים בטלה היום ברוב חלקי העולם!"
אך האומר זאת, לא מבין את הדרך בה ההתבוללות מתרחשת. אין הדבר קורה ברגע של "הארה" בה היהודי מחליט כי עדיף לו פשוט להיות נוצרי, בודהיסטי או כל דת אחרת.
עמק הסיליקון, בו זכיתי לשרת כשליח במשך 3 שנים, הוא אחד מ-3 המקומות היקרים ביותר בארה"ב, משום ששם ערש ההייטק העולמי. חיים שם בין 50 ל-200 אלף ישראלים ועוד יותר מכך יהודים. יהודי ממוצע, יכול לבחור באחת משתי מערכות החינוך- זו היהודית הפרטית(נשים כרגע בצד לאיזה זרם), שעלותה הממוצעת 25$א' לילד לשנה או לזו הציבורית, הטובה מאוד אף היא-בחינם. מיותר לציין מהי בחירתם של רוב היהודים וכל שכן הישראלים, שכן אומרים לעצמם כי כדי לשמור על זהות ילדיהם ישלחו אותם לחוג עברית, ולJcc המקומי.
הדבר היחיד שלא נלקח בחשבון הוא- החיים עצמם. איך ילד הבאים מדי יום לכתה עם ג'ני, מארק, יאן וג'ואל, אמורים להתמודד עם כך שכל חג כריסמס, ערב השנה החדשה, הוא מבלה איתם במקום חנוכה? או שבבית הספר לא מכירים בכל החגים היהודיים כחגים שניתן להשתחרר מהם וייתכן שיצא מצב שילך בפסח או יום כיפור לבית ספר?! זאת עוד לפני שדיברנו על החיבור לשפה העברית ולארץ ישראל ולמדינת ישראל, שברבים מהמקרים בתי הספר הציבוריים מכילים גם אנשים בעלי דעות אנטישמיות ובעיקר אנטי ישראליות.
התהליך שילד/ה או נער/ה יעברו הוא בתחילה נטישת מסורות יהודיות מתוקף חוסר תשתית חברתית וקהילתית מתאימה. במקביל, אינטראקציה עם מסורות הקשורות למקום הלימודים והמגורים שבו הוא גר. בשלב הבא, הם מפסיקים להביע עניין כלשהו במסורות שלהם ובמולדת שלהם ורואים עצמם כבני מקום מגוריהם.
כל איסורי ההתערות עם הגויים וכן התהליך המתואר ע"י רש"י בפרשתנו, נובע מה"דבק" שמלווה את התהליך הזה- קרבה רגשית וחברתית לגויים שעמם הם חיים. ולא רק ילדינו חשופים לזה. שכן מי יוכל לסרב לבוא למסיבה של כלל העובדים? ואם כל העובדים הולכים לשתות משהו אחרי העבודה- האם לא נצטרף אליהם? מה הם יחשבו עליי? אולי זה יפגע בעבודתי?!
התורה, שמזהירה על איסורי ע"ז ושמירת השבת כשיא, מזהירה שדבר זה עלול לקרות אפילו בארץ מגורינו כאשר אנו יושבים בטח, מתהליך המתחיל מחוסר הקפדה על טבעיוּת החיים בארץ חמדתנו- על השמיטה ומידרדר עד לכדי ע"ז! קל וחומר, בן בנו של ק"ו- בחו"ל.
על כן, יעשו בחכמה, אותם יהודים אשר מכל סיבה שהיא נצרכים לדור בחו"ל, שיתחברו לקהילה יהודית השומרת על מסורת ישראל סבא, וישמרו על השפה העברית בביתם. ואף ייטיבו אם יעשו לעצמם סימנים אשר יזכירו להם את מוצאם ואת ארץ מולדתם כגון לחגוג את חגי ישראל היהודיים והלאומיים ואולי להציב דגל קטן בביתם. וע"י כך ישמרו על גחלת העם היהודי גם לעוד 3000 שנים.
[1] משנת 2021 המתבסס על נתונים משנת 2008 ו-2016
בית הספר בו שירתנו הוא מסגרת ייחודית שספק אם יש כדוגמתה בעולם. בית ספר המונה כ-200 תלמידים מגילאי 1.5-כתה ח'. אוכלוסיית בית הספר מורכבת מכלל מגוון העם היהודי האורתודקסי- חילונים גמורים, מסורתיים,moderb orthodox וחרדים וחסידי חב"ד,כולם לומדים בכיתות יחד, בנים ובנות. בית הספר הוא היחיד האורתודוקסי בכל עמק הסיליקון ומושך אליו מ3 ערים מרכזיות- פאלו אלטו, סניווייל וסן חוזה. קהילתנו, בפאלו אלטו, גם היא מורכבת מתמהיל של ישראלים הנמצאים ברילוקיישן, חרדים המתגוררים באזור וmodern orthodox החיים בכפיפה אחת תחת הנהגתו של הרב יצחק פלדמן.