בינואר 2008 התרחש רגע היסטורי בו אור תורה סטון הקימה את המוסד היהודי האורתודוקסי הראשון המוקדש לדיאלוג דתי, הבנה הדדית ושיתוף פעולה פעיל בין יהודים ונוצרים. בתוך פחות מעשור, המוסד – המרכז להבנה ושיתוף פעולה יהודי-נוצרי (CJCUC) – עבר לחזית ההתקדמות התיאולוגית ביחסי יהודים-נוצרים. דבר זה שינה גם את הפרדיגמה על ידי מעורבות של עשרות אלפי נוצרים באמצעות לימודי תנ"ך, פיתוח תיאולוגיה יהודית מתוך הבנה חיובית של הנצרות והנוצרים, ארגון אירועים מבוססי אמונה המקשרים בין יהודים ונוצרים ותיאום סיוע הומניטרי לנוצרים העומדים בפני קשיים כלכליים. כל זאת בארץ, במקום הולדתה של הנצרות, ובאזורים אחרים במזרח התיכון.
מלבד פרסום ההצהרה הארגונית בנושא הבנה יהודית של נוצרים ונצרות בשנת 2011, CJCUC פרסם את ההצהרה הרבנית האורתודוכסית הראשונה בנושא הנצרות בדצמבר 2015, עליה חתמו למעלה מ-75 רבנים אורתודוקסים.
לימודי תנ"ך ושורשים עבריים
מאז הקמת המרכז, יצאנו מתוך נקודת הנחה כי הכתובים הם אבן הפינה למערכת היחסים הרוחנית בין יהודים לנוצרים. גם היהדות וגם הנצרות מתייחסים ורואים בתנ"ך כטקסט סמכותי ומסכימים כי הבנת העברית של התנ"ך חשובה לביצוע המסורת שלה. בנוסף, התנ"ך העברי היה הנוסח הקנוני היחיד הקיים עבור ישו. לכן הבנת התהליך הפרשני היהודי של התנ"ך בעברית חיונית להבנת שורשיה הקדומים של הנצרות.
צוות CJCUC החל לפתח מחקר טקסט מקראי עברי חסר תקדים, ששמר על שלמות המסורת הפרשנית היהודית, מבלי לגרום לנוצרים להרגיש שהם מתפשרים על עקרונותיהם ההרמנויטיים. עם אירוח של מעל 7,000 נוצרים בישראל מדי שנה וצוות CJCUC שהוזמן ללמד במאות כנסיות ברחבי העולם, עם קהילות בנות 300-1000 איש, לימודי התנ"ך שלנו שימשו כבוני גשרים בין יהודים ונוצרים.
ברכת בית לחם
עם כלכלה לקויה ומערכת רווחה לא מספקת, אלפי נוצרים נאבקים למצוא עבודה ולהניח אוכל על שולחנם בבית לחם. ברכת בית לחם היא היוזמה היהודית האורתודוכסית הראשונה שעזרה לקהילה הערבית הנוצרית הענייה המתגוררת במקום הולדתה של הנצרות באמצעות גיוס תמיכה ומתן משלוחי אוכל שבועיים למאות משפחות נוצריות.
כאשר הופצצו שלוש הכנסיות הקופטיות ביום ראשון של חג הפסחא האחרון, CJCUC הרכיב צוות אנשים שיעזור לקורבנות הטרור בכך שיספק להם חבילות מזון. גייסנו גם כספים לרכישת גלאי מתכות עבור אחת הכנסיות. בנוסף, ברכת בית לחם נותנת חסות מדי שנה ארוחת חג מולד ומתנות לילדים ל -120 משפחות ערביות נוצריות המתגוררות במזרח ירושלים ובבית לחם.
יום הלל לעצמאות ישראל
במהלך חג הסוכות 2014, CJCUC יצר פרק חיובי נוסף ביחסי יהודים-נוצרים על ידי עריכת תפילת תהילים 113-118 (הלל) בבית כנסת אורתודוקסי. מאות נוצרים נכחו בחגיגה. טקס הלל זה הוביל להשקת "יום ההלל", והזמין נוצרים מרחבי העולם לדקלם סדרת תהילים זו ביום העצמאות של ישראל. בכל יום עצמאות מקיים CJCUC טקס שירת הלל לנוצרים בישראל. עשרות אלפי נוצרים השתתפו ביוזמה זו על ידי קיום טקס מקומי משלהם בשילוב אירוע זה.
בכדי לעזור לנוצרים להבין את המשמעות של הלל, CJCUC פרסם ספר על מזמורי תהילים אלה בשנת 2017 בשם "כוס ישועות". יצרנו גם פודקאסט דו שבועי שהופק על ידי JewishCoffeeHouse.com. יש כנסיות שמשתמשות בכך כחלק מלימוד התנ"ך השבועי שלהן.
משימות מנהיגות נוצרית
בשל רשת המגעים ההולכת ומתרחבת שלנו, CJCUC מבין היטב את החשיבות של הבאת מנהיגות נוצרית וסטודנטים לישראל. בעבר שיתפנו פעולה עם הקונגרס היהודי העולמי כדי להביא כמרים קתולים צעירים מאמריקה הלטינית לישראל כדי שיוכלו ללמוד את יסודות היחסים היהודיים-קתולים במקום הולדתם של קהילות האמונה שלנו. CJCUC מסייע בפיתוח יוזמות בהן יש למנהיגים הנוצריים הזדמנות לבקר בישראל כדי להבין את העם היהודי ואת ישראל האמיתית, כמו גם להילחם בתנועת החרם והסנקציות (BDS) בקמפוסים אמריקאים ואירופאים.